İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Alevi Hafıza: Aralık

1 Aralık 624: Hasan bin Ali bin Ebu Talib ya da İmam Hasan el-Mücteba‎, Ali bin Ebu Talib ve Fatıma Zehra’nın büyük oğulları ve Hz. Muhammed’in ilk torunu olarak dünyaya geldi.

2 Aralık 2014: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne  (AİHM), 2010 yılında açılan dava karara bağlandı. Mahkeme, Türkiye’de Alevilerin inanç özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine ve kendilerine inançsal planda ayrımcılık yapıldığına hükmetti.

11 Aralık 1989: Duisburg Alevi Toplumu Derneği kuruldu. Dernek Almanya’nın Duisburg kentinde yaşayan Alevi toplumuna kültürel ve inançsal konularda hizmet etmektedir.

17 Aralık 1273: Kısa adıyla Mevlana olarak bilinen Muhammed Celâleddîn-i Rumi, 13. yüzyılda yaşamış Fars kökenli Müslüman şair, fakih,alim, ilahiyatçı ve Sufi mutasavvıf Konya’da vefat etti. Mevlana 30 Eylül 1207 tarihinde Afganistan’a bağlı Belh’te dünyaya gelmişti.

 18 Aralık 1416: Şeyh Bedreddin İsyanı. Şeyh Bedreddin bugünkü Bulgaristan toprakları içerisinde kalan, o zaman Eflak Boğdan diye anılan mekanda yani Trakya’da doğdu. Osmanlı yönetiminin haksızlıklarına karşı çıktı. İsyan etti. İsyan sonrası kendi idam fermanının altına mührü kendisi bastı. O’nu aşağılamak için bir sabaha karşı çırılçıplak astılar. Cenazesi yaklaşık 500 yıl oralarda kaldıktan sonra 1924’te Türkiye’ye getirildi. 20 yıl Topkapı Sarayında kemikleri bekletildi. Bakanlar Kurulunun kararıyla Çemberlitaş’ta bulunan Sultan Mahmut Türbesi haziresine ve karşı çıktığı adamların,  saray mensuplarının yanına gömüldü.

19 Aralık 1978: Maraş Katliamı. 19 Aralık ile 26 Aralık 1978’de Kahramanmaraş’ta meydana gelen Alevilere yönelik katliam. Resmi rakamlara göre yedi gün süren olaylar sırasında 120 insan öldürüldü. Ancak resmi ölü sayısın çok üzerinde insanın katledildiğine dair ciddi bilgiler kanıtlanmıştır.